Search

Dan mimoza – dan prevencije raka vrata maternice

U sklopu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice od 16. do 22. siječnja, dana 21. siječnja 2023. godine obilježava se i 16. Hrvatski dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice s ciljem podizanja svijesti javnosti, a posebno žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) kao sastavnice brige za vlastito zdravlje. Cvijet mimoze izabran je kao simbol prevencije raka vrata maternice, jer u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu i osjećajnost, a samim time što cvjeta u hladnijem dobu godine, pokazuje snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kada je u pitanju vlastito zdravlje.


U svijetu se godišnje otkrije oko 528.000 novih slučajeva, a procjenjuje se da oko 266.000 žena umre od raka vrata maternice. U Hrvatskoj posljednjih godina bilježimo oko 300 novootkrivenih slučajeva godišnje te oko 120 smrti od raka vrata maternice svake godine. Važno je napomenuti da se većina slučajeva raka vrata maternice može spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivne preglede kod ginekologa, što je dovelo do znatnog smanjenja tereta ove bolesti u razvijenim zemljama. Ako se dijagnosticira i liječi u ranoj fazi, rak vrata maternice ima visok postotak izlječenja. U 99 % slučajeva rak vrata maternice uzrokovan je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim tipovima HPV-a koji se prenosi spolnim putem. Približno 80% svih spolno aktivnih odraslih osoba u nekom trenutku tijekom života zaraziti će se HPV-om, no većina infekcija HPV-om prođe spontano obično bez pojave simptoma. Međutim, trajna infekcija HPV-om visokorizičnog tipa može dovesti do pretkanceroznog stanja ili karcinoma. Važno je naglasiti da infekcija HPV-om nije sramota, niti je odraz životnog stila.


Kako se možemo zaštititi?


Primarna prevencija infekcija HPV-om obuhvaća zdravstveni odgoj (kasnije stupanje u spolne odnose, manji broj spolnih partnera, i dr.) i cijepljenje, dok se sekundarna prevencija odnosi na organizirani probir (engl. screening) žena na rak vrata maternice koji uključuje Papa test i HPV DNK test.


Cijepljenje protiv HPV-a


U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. Cjepivo je testirano na učinkovitost i sigurnost, primjenjuje se u svim razvijenim zemljama svijeta dugi niz godina, te medicinska struka jasno preporučuje cijepljenje. Cijepljenje je preporučljivo provesti prije izlaganja infekciji HPV-om, što znači da je poželjno cijepiti se prije započimanja spolne aktivnosti ili barem što ranije na početku spolnog života. Iako sprečava preko 80% perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je i dalje potrebno redovito obavljati ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice.


Što je probir na rak?


Testovi probira mogu pomoći u otkrivanju osoba kod kojih postoji rizik od razvijanja određenih vrsta raka. Za rak vrata maternice postoje dvije vrste testova probira, Papa test i test na HPV. Papa test traži abnormalne stanice koje rastu na vratu maternice, kojim želimo otkriti pretkancerozne promjene ili rani stadij raka vrata maternice. Uz Papa test, važna metoda prevencije je i HPV testiranje gdje se obrisak vrata maternice i rodnice analiziraju molekularnom metodom kojom se utvrđuje prisutnost HPV-ova visokog rizika za koje se zna da uzrokuju oko 99 % svih slučajeva raka vrata maternice. Oko 1/3 karcinoma vrata maternice se pojavljuje u žena s urednim rezultatima Papa testa, stoga se za bolju procjenu rizika preporučuje napraviti i test na HPV.


I za kraj treba ponoviti da nažalost gotovo svakoga dana u Hrvatskoj jedna žena oboli od raka vrata maternice, a svaki treći dan jedna i umire od posljedica ove bolesti. To ne mora biti tako, žene ne bi smjele umirati od raka vrata maternice. Uz probir, cijepljenje i liječenje rak vrata maternice u velikom postotku je moguće spriječiti.


Spriječimo rak vrata maternice!

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE