Search

„Dani športa i zdrave hrane Grada Splita“ – Split, Riva 10. i 11.10. 2020.

I ove godine, kao i prethodne tri, Nastavni zavod za javno zdravstvo, bio je partner u projektu „Dani športa grada Splita“ koji organizira Javna ustanova „Športski objekti“.
Cilj ove manifestacije je predstaviti djeci i roditeljima široke mogućnosti sportskih aktivnosti koje naš grad pruža, te omogućiti djeci da uživo vide i sudjeluju u raznim sportskim disciplinama kako bi bolje prepoznali svoje afinitete prema pojedinim vrstama sporta.

Ove godine, uz šport, predstavili su se i proizvođači zdrave hrane pa je i sama manifestacija promijenila ime u „ Dani športa i zdrave hrane grada Splita“
Nastavni zavod za javno zdravstvo, Služba za javno zdravstvo, kroz nacionalni projekt „Živjeti Zdravo“  potiče i podržava sport kao bitnu odrednicu zdravlja i rado se odaziva na ovakve akcije. Djeca se raznim nagradama potiču da nacrtaju omiljene sportove a njihovim roditeljima, ili djedama i bakama,    već uobičajeno provodi se   mjerenja tlaka, šećera u krvi, masnoća, određuje se  indeks tjelesne mase, dijeli se   zdravstveni savjeti kao i brojni promidžbeni materijali  kojima ih se  potiče  na zdravi život i prevenciju kao najučinkovitiji način očuvanja zdravlja, te ih se poziva na  preventivne preglede koje mogu obaviti preko  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ.  
Ove godine, sukladno epidemiološkoj situaciji, ova manifestacija održana je na Splitskoj Rivi, na otvorenom,  gdje su brojni klubovi svojim aktivnostima privukli i zainteresirali  veliki broj djece i odraslih.
Nadamo se da će, unatoč epidemiji Covida 19, uz striktno poštivanje svih propisanih mjera,  splitski sportaši i sportski klubovi održati kontinuitet i rekreativnog i amaterskog i profesionalnog sporta, te time biti primjer i drugim segmentima društva da je suživot s Covidom 19 moguć.
A da bi u tome i uspjeli JU „Športski objekti“, u suradnji sa sportskim novinarom Blažom Duplančićom organizirala je dan uoči same manifestacije, u  petak 9.10. 2020.,  tribinu na temu „Sport u vrijeme Covida“ na koju su pozvani predstavnici svih športskih klubova grada Splita, epidemiolozi NZJZJ SDŽ,  predsjednik Saveza Športova grada Splita kao i pročelnik Ureda  za prosvjetu i šport Grada Splita.
Svi prisutni bili su jednoglasni u  stavu da je šport  vrlo bitan segment života,  vrlo važna odrednica zdravlja i da ga  unatoč epidemiološkoj situaciji, moramo poticati i održavati .
Na tribini su izneseni problemi s kojima se suočavaju klubovi u organizaciji svog rada u vrijeme pandemije.  Dogovorena je bolja i prisnija suradnja epidemiološke službe NZJZ sa klubovima kako bi se sa svakim od njih, uvažavajući njihove specifičnosti,   izradili protokoli i potrebne mjere za  održavanje treninga, natjecanja, utakmica  i sl. s ciljem održivosti sporta uz  što manje rizika u vremenu koje je pred nama.  

Voditeljica Službe za javno zdravstvo NZJZ SDŽ
Mr.sc. Jasna Ninčević, specijalist epidemiolog

 

Slijede fotografije s projekta „ Dani športa i zdrave hrane grada Splita“ :

 

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE