Hrvatski dan osviještenosti o debljini obilježava se od 2017. svakog 16. ožujka kako bi se posebna pozornost posvetila prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju debljine, bolesti koja je postala jedan od najvećih globalnih izazova današnjice.
Prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu (pretilost) definiramo kao abnormalno ili prekomjerno nakupljanje masti koje predstavlja rizik za zdravlje. Debljinu je najjednostavnije odrediti računanjem indeksa tjelesne mase (engl. BMI, Body Mass Index) koji predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine izražene u metrima. BMI preko 25 smatra se prekomjernom težinom, preko 30 pretilošću, dok je optimlan onaj u rasponu 18.5-25.
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procijenila je kako je 2019. više od 5 milijuna smrti od nezaraznih bolesti bilo uzrokovano BMI-jem višim od optimalnog.
Stope prekomjerne težine i pretilosti nastavljaju rasti i kod odraslih i kod djece, tako da se postotak djece i adolescenata s pretilošći u razdoblju 1990. do 2022. povećao s 2% na 8%, a osoba starijih od 18 godina sa 7% na 16%.
Prekomjerna težina i pretilost proizlaze iz neravnoteže energetskog unosa (prehrana) i potrošnje energije (tjelesna aktivnost).
U većini slučajeva pretilost je multifaktorska bolest koja nastaje zbog okoline koja je potiče debljanje (obezogeno okruženje), psiho-socijalnih i genetskih faktora.
Opći ciljevi Globalne strategije o prehrani, tjelesnoj aktivnosti i zdravlju, koju je donijela SZO, jesu promicanje i zaštita zdravlja usmjeravanjem razvoja poticajnog okruženja za održive radnje na razini pojedinca i zajednice, te na nacionalnoj i globalnoj razini, a koje će zajedničkim radom dovesti do smanjenja stopa pobola i smrtnosti povezanih s nezdravom prehranom i tjelesnom neaktivnošću.
Glavni su ciljevi ove strategije:
- Javnozdravstvenim akcijama smanjiti čimbenike rizika za kronične bolesti povezane s nezdravom prehranom i tjelesnom neaktivnošću.
- Povećati osviještenost i razumijevanje o utjecaju prehrane i tjelesne aktivnosti na zdravlje, te o pozitivnom utjecaju preventivnih intervencija.
- Razvijati, jačati i provoditi globalne, nacionalne i regionalne politike te akcijske planove za poboljšanje prehrane i povećanje tjelesne aktivnosti, a koji su održivi, sveobuhvatni i aktivno uključuju sve sektore.
- Pratiti znanost i promicati istraživanja o prehrani i tjelesnoj aktivnosti.
Članak priredila:
Prim. mr. Ivana Bočina, dr. med., spec. javnog zdravstva
Služba za epidemiologiju NZJZ SDŽ