Search

Instalacija: PLAVI LEPTIR

Izrada instalacije: Učenici Škole za dizajn grafiku i održivu gradnju Split

Mario Franić, mentor 3b dizajneri metala, Antonela Zagorac, mentor 4b dizajneri metala. Učenici 3b: Ante Aužina, Ivona Bilić-Prcić, Paula Kogovšek, Nikolina Lukić, Ivana Marinić, Ana Matijaš, Magdalena Matković, Marino Kristian Mikeli.
Učenici 4b: Emanuela Babić, Paola Mrčela, Robert Salapić, Karla Zelić, Karla Leona Zorica

„Ono što gusjenica naziva krajem svijeta, leptir naziva početkom“

Transformacija iz ličinke u leptira jedna je od najvećih i najbržih metamorfoza u prirodi. Činjenica da se neko biće u prirodi toliko mijenja može biti poticaj za prihvaćanje pozitivne promjene bilo da su one osobne, obiteljske ili društvene. Od kada traje svjetska pandemija koranavirusom prilagodba sviju nas ponekad je potrebna i na dnevnoj bazi življenja. U svijetu koji se mijenja i zahtjeva adaptaciju u novo nastalim okolnostima neminovne su osobne i profesionalne promjene životnog stila pojedinaca ali i cijelih skupina. Svaka osoba kojoj se u kratkom vremenskom razdoblju događaju brze promjene može osjećati strah i uznemirenost koje mogu dovesti do poteškoća u funkcioniranju. Nitko od takvih osjećaja  nije izuzet a posebno najranjivije skupine, djeca i mladi.

Bez razumijevanja prirodnog procesa promjena i svjesnosti moguće adaptacije, nije jednostavno ostvariti bezbolnije i uspješnije prilagodbe na koje možemo gledati kao na izazove koji će pomoći odagnati stresne situacije!

Kako je plavi leptir u mnogim kulturama protumačen kao personifikacija ljudske duše instalacija je dobila i svoju simboliku!

Leptiri, općenito, imaju puno značenja unutar različitih kultura a život, ljubav, promjena i ponovno rođenje su najčešća značenja. Smatra se da oni također simboliziraju suštinu čovjekove osobnosti a time i njegovu odgovornosti za svijet u kojem živi kroz prošlost, sadašnjost i budućnost! Ujedno i skreće pozornost javnosti na važnost zaštite  i unapređenja mentalnog zdravlja.

Postavljanje instalacije 06. 11. 2020 u Splitu  u 13.h, Vukovarska 44 NZJZ-SDŽ    

                                                                      Voditeljica Odsjeka za preventivne programe

                                       Prof. Mirela Grbić, stručna suradnica pri Službi za mentalno zdravlje

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE