Search

Ishodi javnozdravstvenog projekta „Oko stola“

Završetkom 2. međuškolskog turnira u Makarskoj, provedene su projektne aktivnosti u školama u sklopu javnozdravstvenog projekta „Oko stola“ u školskoj godini 2022./2023. U aktivnosti je bilo uključeno oko 400 učenika drugih razreda iz 9 srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Učenici su tijekom školskih turnira koristili  alat „Na perun“ koji je u 2020. osmišljen za potrebe projekta, te su kroz aktivnosti osvještavali osobne navike hranjenja te njihovu povezanost s emocijama. Proaktivnim pristupom igrajući društvenu igru sudionici projekta upoznali su se s tematikom u smislu ponašajnih ovisnosti vezanim uz hranjenje, emocionalno jedenje te općenito mogućnostima zdravijeg stila življenja.

Na 2. međuškolskom turniru, kojem je domaćin bila Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića, među 16 parova 3. mjesto osvojile su učenice Zdravstvene škole Mirta Kovačić i Marijela Marković, pod mentorstvom Petre Ognjenović, a 2. mjesto učenice IV. gimnazije „Marko Marulić“ Marija Jacinta Maleš i Dora Grubšić pod mentorstvom Nikole Udovičića. Ovogodišnji pobjednici, i domaćini na sljedećem međuškolskom turniru, učenice su Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj: Sara Jukić i Mia Radionović, pod mentorstvom Antonije Radić Poljak. Nakon odigranog turnira, svi sudionici projekta su se družili „oko stola“ te degustirali hranu pripremljenu i posluženu od strane učenika i mentora iz Srednje strukovne škole Makarska, pri čemu su jela pripremljena prema kuharici za mlade „U mom pjatu“, koja je dodatna vrijednost projekta.

U ovoj je godini u projektne aktivnosti uključena evaluacijska mjera u vidu Trofaktorskog upitnika obrazaca hranjenja TEFQ R-21, hrv. adaptacija Nikolić, Tokić i Moretić (2018). Dobiveni rezultati nas obvezuju na daljnje unaprjeđivanje projektnih aktivnosti te izradu alata koji će biti dostupni većem broju učenika i stručnih suradnika u svakodnevnom radu. Time će se olakšati širenje mreže suradnje, implementacija i provedbu projekta te njegovu održivost u cjelini.

Voditeljice projekta, stručne suradnice pri Službi za mentalno zdravlje

Mirela Grbić i Mirjam Juginović

Poveznica na foršpan (trailer): https://www.youtube.com/watch?v=n5bGELLHJL8

Poveznica na reportažu: https://www.youtube.com/watch?v=kvBVLHW4KLs

fotografija prikazuje učenike na 2. međuškolskom turniru „Oko stola“

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE