Search

Iza zatvorenih vrata

Ako želite stvarati pravu glazbu koja umiruje dušu, morate odsvirati crne i bijele note zajedno.
Richard M. Nixon
Iza zatvorenih vrata i sa preporukom da ostanemo doma, zdravstvenim mjerama samoizolacije da bi sačuvali živote dogodio se još jedan društveni i obiteljski paradoks. Obitelj bi trebala biti ohrabrujuća i  utješna skupina bliskih  i povezanih  ljudi, a dom jedno od najmirnijih i najsigurnijih mjesta na svijetu.  U vremenu u kojem trenutno jesmo to je od izuzetne važnosti za opstanak i budućnost  najranjivijih skupina u društvu.  Da li je to baš uvijek tako, jer znamo da se dobra ali i loša iskustva ponavljaju generacijama u nekim obiteljskim ali i društvenim odnosima. Djeca u ovom trenutku provode najviše vremena s roditeljima ili drugim odraslim osobama, najbliži su im, najslabiji su članovi obiteljske dinamike a time i najpodesniji za sve roditeljske projekcije  uključujući i one loše.

U proteklim tjednima svi smo mi doživjeli osjećaje bespomoćnosti i neizvjesnosti, a djeca i mladi ponovno i baš sada trebaju dodatnu i  posebnu pažnju kao i zaštitu te jasna objašnjenja svojih roditelja kako bi prevladali strahove uzrokovane novim događajima  i adaptirali se na novo nastalu situaciju. Odrasle osobe trebaju biti baš sad najveći  oslonac, jer djeca i mladi očekuju zaštitu u ovoj novo nastaloj situaciji od svojih  najmilijih ali i drugih odraslih osoba. Moramo ipak biti svjesni kako ne vladaju u baš svakoj obitelji idilični odnosi. Roditelji isto tako su ljudi sa svim svojim strahovima, bolestima i manjkavostima u „raljama života“ te ne moraju vladati potrebnim kapacitetom empatičnosti pogotovo ako su i sami doživjeli traumatična iskustva. Što se događa ako izostane takva pomoć i zaštita? Ako se djeca i mladi nalaze u „zatvorenim okruženjima“ koja zahtijevaju prilagodbu koja se zove „identifikacija sa agresorom“, kako bi preživjeli traumatska zlostavljačka okrutna iskustva iza zatvorenih vrata.   Možemo očekivati još veće posljedice na tjelesnom i emocionalnom razvoju te niz različitih emocionalnih teškoća i mentalnih poremećaja uzrokovanih zanemarivanjem i zlostavljanjem djece i u ovim izvanrednim okolnostima izolacije.

Mi smo kao društvo dugo živjeli u uvjerenju da se mnoge ružne stvari događaju tamo negdje ali ne među nama. Kroz niz bolnih iskustava ne tako davno i kroz vrijeme smo ipak postali svjesniji da i među svima nama postoje zanemarena i zlostavljanja djeca koju trebaju  zaštitu i pomoć.  Bez obzira na sva organizirana nastojanja i specijalizirana mjesta za stručnu pomoć kao i niz neumornih entuzijasta posebno i opet i ponovno i u današnjem trenutku kada je rad na daljinu i jedino moguć neophodan čini se da da ni mjesta ni stručnjaka nema dovoljno.

Zato bi trebali pokušati naučiti iz osobnog i profesionalnog  iskustva kako ne bi i u buduće došli u slične situacije kada su nam se veće događale da loše i bolne stvari u prošlosti prekasno otkrivamo ili ih nesvjesno podržavamo zatvarajući oči i uši. Naša je obveza da jednom nepovoljne ishode pretvorimo u uspješnije i sretnije koliko god je to moguće i u ovom trenutku.

                                   
Mirela Grbić, prof. defektologije,

stručna suradnici pri Službi za mentalno zdravlje,

voditeljica Odsjeka za preventivne programe

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE