Kako će izgledati povratak u školu za vrijeme COVID-19 pandemije?

Život za vrijeme COVID-19 pandemije se pokazao teškim za roditelje i djecu, a povratak u školu, iako dobrodošao i važan korak naprijed, nas sve ostavlja s mnoštvom pitanja.
Ovdje su najnovije informacije o tome što možete očekivati i kako pružiti potporu učenicima.

Dan kad se sve promijenilo…

Prvi slučajevi oboljenja od koronavirusa u Europi su potvrđeni u Francuskoj još u siječnju, točnije 25. siječnja 2020. Od tada, broj oboljelih je značajno porastao tijekom ožujka i travnja te je do 4. rujna oboljelo 4 353 514 ljudi u Europi, a diljem svijeta njih preko 26 milijuna.

Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020, zbog epidemije koronavirusa u Hrvatskoj prekinuta je redovita nastava u školama, a naši učenici i njihovi učitelji su se preselili u virtualne učionice. Zbog toga su našim životima zavladale raznorazne aplikacije koje su nam omogućile da organiziramo sastanke, šaljemo zadaće itd. Ali, kako se kaže, živu riječ i živu sliku nitko ne može zamijeniti.

Usvajanje novih navika

Pohađanje nastave u školskoj godini 2020./2021. sasvim sigurno neće nalikovati prijašnjim godinama, a što nas čeka je teško predvidjeti, jer dosta toga ovisi o lokalnoj situaciji, a ona pak počiva na našoj osobnoj odgovornosti i ponašanju. Tijekom prošlih mjeseci, navikavali smo se na život pod maskama, fizičko i socijalno distanciranje, mjerenja temperature pred ulazak u određene ustanove, itd. To nas je naučilo prilagodbi „novom normalnom“ i postepeno smo uz neke stare navike poput higijene ruku, usvojili i te nove navike.

Važno je naglasiti da se uz poštivanje mjera navedenih u Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021., pohađanje škole smatra  jednako sigurnim kao i ostanak kod kuće kada nisu na snazi mjere potpunog zatvaranja. Roditelji bi trebali pripremiti djecu pred polazak u školu i upozoriti na važnost održavanja razmaka, pranja ruku, nošenja maske kada je to potrebno kako bi očuvali vlastito i tuđe zdravlje.

Kod nekih zdravstvenih stanja tj. kroničnih oboljenja  je potencijalno povećan rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 preporučeno je nošenje maske. No, pojedine osobe su izuzete od obveznog nošenja zaštitne maske uslijed zdravstvenog stanja ili značajki razvojne dobi, što je podrobno objašnjeno na sljedećoj poveznici:
https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/tko-ne-treba-nositi-masku-izuzece-od-obveze-nosenja-maske
Postojanje razloga za izuzeće od ove obveze potrebno je potkrijepiti i medicinskim nalazom, kojim osoba već otprije raspolaže. Važno je naglasiti da stanja kod kojih je otežano nošenje maske, ujedno mogu predstavljati i uvećan rizik za razvoj težih oblika bolesti, stoga treba odvagnuti korist/štetu nenošenja maske te nošenje maske ograničiti bar na posebno rizične situacije.

Za djecu s izrazito narušenim zdravstvenim stanjem potrebno je osigurati dodatne mjere zaštite, a po potrebi omogućiti praćenje nastave na daljinu. U Uputi od HZJZ-a od 2. rujna 2020., Bolesti i zdravstvena stanja koja mogu povećati rizik za teže oblike bolesti COVID-19, definirane su izrazito vulnerabilne osobe neovisno o dobi. Za svaku izrazito vulnerabilnu osobu (djelatnik/učenik) ili osobu koja dijeli kućanstvo s izrazito vulnerabilnom osobom, potrebno je pojedinačno razmotriti situaciju uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju. Odluku o tome donosi liječnik primarne zdravstvene zaštite kao i o eventualnim drugim posebnim mjerama zaštite poput nošenja maske i sl. (pedijatar, liječnik obiteljske medicine te za učenike kod izostanaka duljih od mjesec dana liječnik školske medicine).

I na koncu, kako će izgledati povratak u školu? Sigurno neobično, barem ispočetka. Ali djeca su čudo, jer nas uvijek iznenađuju svojom brzinom prilagodbe na različite situacije i snalažljivošću. Nažalost, ne postoje upute i pravilnici za svaku moguću situaciju, zato se i kaže da učimo tijekom  cijelog života.

Sretan povratak u školu!

„Life is not about how fast you run or how high you can climb, but how well you bounce.“

Korisne poveznice:
1. https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke

2. https://mzo.gov.hr/vijesti/modeli-i-preporuke-za-rad-u-uvjetima-povezanima-s-bolesti-covid-19-u-pedagoskoj-skolskoj-godini-2020-2021/3916

3. Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u učeničkim domovima s obzirom na epidemiju COVID-19 u školskoj godini 2020./2021. (27/08/2020) PDF

Pripremila: mr. sc. Josipa Glavaš, dr. med., spec. školske medicine

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE