Kako će izgledati povratak u školu za vrijeme COVID-19 pandemije?

Kako će izgledati povratak u školu za vrijeme COVID-19 pandemije?

Život za vrijeme COVID-19 pandemije se pokazao teškim za roditelje i djecu, a povratak u školu, iako dobrodošao i važan korak naprijed, nas sve ostavlja s mnoštvom pitanja.
Ovdje su najnovije informacije o tome što možete očekivati i kako pružiti potporu učenicima.

Dan kad se sve promijenilo…

Prvi slučajevi oboljenja od koronavirusa u Europi su potvrđeni u Francuskoj još u siječnju, točnije 25. siječnja 2020. Od tada, broj oboljelih je značajno porastao tijekom ožujka i travnja te je do 4. rujna oboljelo 4 353 514 ljudi u Europi, a diljem svijeta njih preko 26 milijuna.

Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020, zbog epidemije koronavirusa u Hrvatskoj prekinuta je redovita nastava u školama, a naši učenici i njihovi učitelji su se preselili u virtualne učionice. Zbog toga su našim životima zavladale raznorazne aplikacije koje su nam omogućile da organiziramo sastanke, šaljemo zadaće itd. Ali, kako se kaže, živu riječ i živu sliku nitko ne može zamijeniti.

Usvajanje novih navika

Pohađanje nastave u školskoj godini 2020./2021. sasvim sigurno neće nalikovati prijašnjim godinama, a što nas čeka je teško predvidjeti, jer dosta toga ovisi o lokalnoj situaciji, a ona pak počiva na našoj osobnoj odgovornosti i ponašanju. Tijekom prošlih mjeseci, navikavali smo se na život pod maskama, fizičko i socijalno distanciranje, mjerenja temperature pred ulazak u određene ustanove, itd. To nas je naučilo prilagodbi „novom normalnom“ i postepeno smo uz neke stare navike poput higijene ruku, usvojili i te nove navike.

Važno je naglasiti da se uz poštivanje mjera navedenih u Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021., pohađanje škole smatra  jednako sigurnim kao i ostanak kod kuće kada nisu na snazi mjere potpunog zatvaranja. Roditelji bi trebali pripremiti djecu pred polazak u školu i upozoriti na važnost održavanja razmaka, pranja ruku, nošenja maske kada je to potrebno kako bi očuvali vlastito i tuđe zdravlje.

Kod nekih zdravstvenih stanja tj. kroničnih oboljenja  je potencijalno povećan rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 preporučeno je nošenje maske. No, pojedine osobe su izuzete od obveznog nošenja zaštitne maske uslijed zdravstvenog stanja ili značajki razvojne dobi, što je podrobno objašnjeno na sljedećoj poveznici:
https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/tko-ne-treba-nositi-masku-izuzece-od-obveze-nosenja-maske
Postojanje razloga za izuzeće od ove obveze potrebno je potkrijepiti i medicinskim nalazom, kojim osoba već otprije raspolaže. Važno je naglasiti da stanja kod kojih je otežano nošenje maske, ujedno mogu predstavljati i uvećan rizik za razvoj težih oblika bolesti, stoga treba odvagnuti korist/štetu nenošenja maske te nošenje maske ograničiti bar na posebno rizične situacije.

Za djecu s izrazito narušenim zdravstvenim stanjem potrebno je osigurati dodatne mjere zaštite, a po potrebi omogućiti praćenje nastave na daljinu. U Uputi od HZJZ-a od 2. rujna 2020., Bolesti i zdravstvena stanja koja mogu povećati rizik za teže oblike bolesti COVID-19, definirane su izrazito vulnerabilne osobe neovisno o dobi. Za svaku izrazito vulnerabilnu osobu (djelatnik/učenik) ili osobu koja dijeli kućanstvo s izrazito vulnerabilnom osobom, potrebno je pojedinačno razmotriti situaciju uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju. Odluku o tome donosi liječnik primarne zdravstvene zaštite kao i o eventualnim drugim posebnim mjerama zaštite poput nošenja maske i sl. (pedijatar, liječnik obiteljske medicine te za učenike kod izostanaka duljih od mjesec dana liječnik školske medicine).

I na koncu, kako će izgledati povratak u školu? Sigurno neobično, barem ispočetka. Ali djeca su čudo, jer nas uvijek iznenađuju svojom brzinom prilagodbe na različite situacije i snalažljivošću. Nažalost, ne postoje upute i pravilnici za svaku moguću situaciju, zato se i kaže da učimo tijekom  cijelog života.

Sretan povratak u školu!

„Life is not about how fast you run or how high you can climb, but how well you bounce.“

Korisne poveznice:
1. https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke

2. https://mzo.gov.hr/vijesti/modeli-i-preporuke-za-rad-u-uvjetima-povezanima-s-bolesti-covid-19-u-pedagoskoj-skolskoj-godini-2020-2021/3916

3. Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u učeničkim domovima s obzirom na epidemiju COVID-19 u školskoj godini 2020./2021. (27/08/2020) PDF

Pripremila: mr. sc. Josipa Glavaš, dr. med., spec. školske medicine

Podijeli na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Promijeni veličinu fonta
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE