Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonite trgovine drogama 26.06. – #ostanimoodgovorni

U ovim vremenima u kojem je svijet zahvaćan globalnom pandemijom korona virusa tema zdravlja općenito ima veliku važnost. Pri tom se ukazuje na važnost fizičkog zdravlja, ali se ne smije zanemariti i mentalno zdravlje koje je podjednako ugroženo. Socijalno distanciranje i izolacija mogu imati štetne posljedice koje se reflektiraju na funkcioniranje pojedinca i društva u cjelini. Ljude se potiče na odgovornost prema sebi, ali i drugima jer samo odgovornim ponašanjem može se zadržati dobra epidemiološka situacija koja omogućuje normalizaciju života i aktivnosti, čime se štiti mentalno zdravlje.

 
Ovogodišnja tema “Better Knowledge for Better Care“ stavlja naglasak na potrebi povećanja razumijevanja problematike zlouporabe droga čime se nastoji postići bolja skrb za ovisnike, a u fokusu je i jačanje međunarodne suradnje za suzbijanje negativnih utjecaja droge na zdravlje i sigurnost ljudi.

Ovisničko ponašanje sa sobom nosi stalnu potrebu za kretanjem i izlascima zbog čega su ovisnici dodatno ugroženi kao skupina. Uz to nerijetko imaju brojne komorbiditete te su rizična skupina u slučaju obolijevanja od bolesti Covid-19. Odgovornost i ovisnost teško idu „ruku pod ruku“ i zato je upravo populaciji ovisnika ovo razdoblje naročito teško. Droga najčešće služi kao bijeg od stvarnosti, problema, depresije, tjeskobe i svih neugodnih osjećaja, a socijalno distanciranje i prisilna izolacija upravo doprinose intenziviranju osjećaja tjeskobe, nemoći i beznađa. Produbljuje se osjećaj usredotočenosti na samog sebe, osamljenosti i za ovisnike je najčešće jedino što vide kao izlaz iz problema upravo samo sredstvo ovisnosti. Samodisciplina i dosljednost su osobine koje se „gube“ kako se bolest ovisnosti razvija, a promjene stila života i navika su spore i često nedostižne. Iz tog razloga je ovisnicima teško pridržavati propisanih mjera i pokazati odgovornost prvenstveno za vlastito zdravlje. Stoga, u ovim vremenima, ovisnici dodatno trebaju pomoć društva, dostupnost stručnjaka i terapije te informiranje i educiranje kako si mogu pomoći i biti odgovorni prema sebi i drugima.

Kao što ovogodišnji slogan i naglašava, znanje je važno da bismo bolje razumjeli i bolje se brinuli za one kojima je potrebno, a senzibiliziranje šire javnosti za problematiku ovisnosti doprinosi boljoj skrbi i brizi za one kojima je potrebno.

#ostanimoodgovorni i tako sačuvajmo naše zdravlja i zdravlje onih koji su najugroženiji!

Davorka Kovačić Borković, prof. psihologije
voditeljica Odsjeka za savjetovanje i edukaciju pri
Službi za mentalno zdravlje

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE