Search

Mjesec osviještenosti o raku vrata maternice

Siječanj je mjesec podizanja svijesti o raku vrata maternice. To je najčešći zloćudni tumor ženskih spolnih organa, a njegov uzročnik je HPV virus protiv kojeg nema lijeka. U Hrvatskoj godišnje oboli oko 350 žena, a svaka druga od njih i umre od spomenute bolesti. Budući da se virus HPV-a najčešće prenosi tijekom spolnog odnosa, za prevenciju je potrebno izbjegavanje rizičnog spolnog ponašanja, kao i usvajanje zdravih životnih navika, zdravstvena edukacija i redoviti odlasci na ginekološke preglede. Prevencija za HPV visokog rizika je cijepljenje i to prije stupanja u spolne odnose. Kod nas, cijepljenje je besplatno i dobrovoljno za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole.

DESET ČINJENICA KOJE TREBAMO ZNATI O HPV-u I RAKU CERVIKSA

HPV JE ČEST
Većina spolno aktivnih žena i muškaraca u nekom trenutku tijekom svog života zaraze se HPV virusom, a da toga nisu ni svjesni.

RAZLIČITI TIPOVI HPV-a
Neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati genitalne bradavice dok su ostali tipovi HPV-a povezani s promjenama stanica vrata maternice koje, ukoliko se pravovremeno ne otkriju mogu povećati rizik od nastanka karcinoma cerviksa kod žene. HPV isto tako može uzrokovati karcinom penisa kod muškarca, karcinom stidnice i rodnice kod žene te karcinom anusa i grla i kod muškaraca i kod žena.
Ipak, ukoliko HPV napadne organizam snažnog imunosnog sustava, taj će pokrenuti obrambene mehanizme i ukloniti zaraženu stanicu i viruse u njoj. Na taj način spriječena je i infekcija.

CIJEPLJENJE
Cjepivo protiv HPV-a može pomoći u prevenciji infekcije i od visoko rizičnog HPV-a koji može uzrokovati karcinom cerviksa kao i od tipova niskog rizika koji uzrokuju genitalne bradavice. Prema preporuci CDC-a (američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti), svi dječaci i djevojčice u dobi od 11 ili 12 godina mogu primititi HPV cjepivo. Ukoliko se cjepivo primi u predtinejdžerskoj dobi tada je jači imunološki odgovor organizma. Upravo zbog toga, do 14. godine života potrebne su samo dvije doze cjepiva. Žene i muškarci mogu se cijepiti do 45. godine života, dok su kod osoba starijih od 15 godina potrebne sve tri doze cjepiva.

PUT PRIJENOSA
HPV se najčešće prenosi genito-genitalnim te genito-analnim kontaktom (čak i bez penetracije). Virus se može prenijeti i oralno genitalnim kontaktom, iako se to rjeđe događa. Studije pokazuju da muški kondomi mogu smanjiti prijenos HPV-a na žene, iako kondomi isključivo štite kožu koju prekrivaju.

TESTIRANJE
Uz pomoć Papa-testa moguće je otkriti promjene na stanicama cerviksa nastalih kao posljedica HPV-a. HPV testovi pronalaze virus te na taj način pomažu davateljima zdravstvene skrbi u probiru žena koje su pod visokim rizikom od zaraze HPV-om tj. razvoja karcinoma vrata maternice. Papa test zajedno s HPV testom preporučuje se ženama iznad 30. godine života.

LIJEČENJE
Iako ne postoji liječenje samog virusa, davatelji zdravstvene skrbi nude niz mogućnosti za liječenje bolesti izazvanih HPV-om.

ODNOSI
Može proći nekoliko tjedana, mjeseci, pa čak i godina od izloženosti HPV virusu prije nego što se razviju simptomi ili otkrije sam virus. Upravo zbog toga obično je nemoguće utvrditi kada ili od koga se osoba zarazila HPV-om. Nedavno dijagnosticiran HPV nije pouzdan pokazatelj nečijeg seksualnog ponašanja npr. nevjere među partnerima, čak i u dugotrajnim vezama kroz proteklo razdoblje.

TRUDNOĆA
Trudnice koje imaju HPV gotovo uvijek imaju prirodan porod i zdravu djecu – izrazito se rijetko novorođenče zarazi HPV-om od majke.

EMOCIONALNA STRANA
Kada se osoba prvi put suoči s dijagnozom s HPV-a, to može biti uznemirujuće iskustvo, ali to ne znači da je osoba nešto pogriješila već da je kao i većina ostalih bila izložena jednoj čestoj infekciji. U ženama se javlja osjećaj emocionalnog opterećenja, straha, tjeskobe kao i zabrinutosti zbog odnosa s partnerom. Samo u Sjedinjenim Državama svake godine dijagnosticira se 14 milijuna novih slučajeva HPV infekcija!

PRONALAŽENJE POTPORE
Potrebno je pacijenticu ohrabriti da verbalizira svoje strahove vezane uz dijagnozu HPV infekcije, objasniti joj način dijagnoze i terapijske metode te mogući ishod bolesti. Isto tako, poželjno je uključiti članove obitelji kao psihičku potporu tijekom liječenja.

Pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ postoji Savjetovalište za reproduktivno zdravlje čiji korisnici mogu dobiti informacije i potrebnu podršku vezano uz navedenu problematiku.
Relevantne informacije na linku Zavoda Službe za školsku i adolescentnu medicinu:
http://www.nzjz-split.hr/index.php/sluzbe/sluzba-za-skolsku-i-adolescentnu-medicinu/80-cijepljenje-protiv-hpv-a
 
http://www.nzjz-split.hr/images/SKOLSKA/SAVJETOVALISTE_ZA_REPRODUKTIVNO_ZDRAVLJE.pdf

Prevela i prilagodila:
Katja Matešan, prof.
Služba za javno zdravstvo i promicanje zdravlja NZJZ SDŽ

Literatura:

https://www.nccc-online.org/hpvcervical-cancer/cervical-health-awareness-month/ 

 

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE