Search

Obavijest o zamućenje vode u vodoopskrbnom sustavu

Mišljenje o zdravstvenoj ispravnosti vode s izvorišta rijeke Jadro

15. 05. 2023. godine

Uslijed obilnih oborina proteklih dana došlo je do zamućenja izvorišta rijeke Jadro i vode u vodovodnoj mreži na pojedinim lokacijama Grada Splita i okolice te voda nije sukladna važećim zakonskim propisima: Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/23) i Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe (NN 125/17, 39/20).

Zamućenje vode u vodoopskrbnom sustavu nije na svim točkama vodovodne mreže jednako izraženo, a voda se uredno dezinficira te ne predstavlja značajniji rizik za zdravlje ljudi.

Preporuka

Zbog mjera predostrožnosti preporučamo prokuhavanje vode za piće za osjetljiive skupine stanovništva kao što su mala djeca, stariji i kronični bolesnici. U slučaju pojave veće mutnoće, vodu je potrebno prethodno istaložiti, a samo bistri dio prokuhati ili privremeno koristiti flaširanu vodu te vodu iz alternativnih izvora.

Voda se može koristiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe.

Mjera preporuke prokuhavanja vode ostaje na snazi do normalizacije stanja u vodoopskrbnom području o čemu će nadležni vodovod pravovremeno obavijestiti potrošače.

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE