Search

Obavijest o zamućenju vode na području Splitsko – dalmatinske županije

4.12.2020.

Zbog obilnih kiša što su pale  na području Splitsko-dalmatinske županije 3.12.2020. godine, došlo je i do pojave zamućenja  vodovodne vode na područjima koja se snabdijevaju vodom s izvorišta Jadro (Vodovod Split), izvorišta Ruda i Kosinac (Vodovod Cetinske krajine), izvorišta Banja i Butina (Komunalno Vrgorac) te izvorište Opačac (Vodovod Imotske krajine).

Izraženija mutnoća u vodoopskrbnoj mreži prisutna je na  području Zone opskrbe Jadro i Zone opskrbe Opačac gdje se privremeno savjetuje koristiti vodu za piće iz alternativnih izvora ili flaširanu vodu.

Voda u kojoj je prisutno zamućenje vode iznad maksimalno dozvoljenih koncentracija nije sukladna Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju (NN 56/13, 64/15, 104/17, 115/18, 16/20) i Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe (NN 125/17, 39/20).

U slučaju nemogućnosti korištenja flaširane vode, savjetujemo da se voda prije uporabe istaloži, a zatim samo bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje , tuširanje i ostale sanitarne potrebe.
Mjere preporuke ostaju do normalizacije stanja na pojedinom vodoopskrbnom području te će svaki pojedini Vodovod o tome obavijestiti potrošače.

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE