Search

Obilježavanje „Dana crvenih haljina 2022.“

Dan crvenih haljina 2022.

Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, („Go Red for Women“) pokrenuta je u Americi 2004. godine, sa ciljem podizanja svijesti javnosti o moždanom udaru, nedovoljno prepoznatom, i jednom od vodećih uzroka smrti u žena diljem svijeta. Tijekom godina, ta kampanja je prerasla u niz međunarodnih, javnozdravstvenih preventivnih aktivnosti usmjerenih na prevenciju, dijagnostiku i kontrolu kardiovaskularnih bolesti u žena, a što uključuje bolesti krvnih žila i mozga. Svake godine, prvog petka u veljači, provode se nacionalne kampanje Go Red For Women koje okupljaju i ujedinjuju milijune ljudi u različitim promotivnim javnozdravstvenim inicijativama (organizacija stručnih skupova, ili edukativnih tribina za članove zajednice, dogovoreni zdravstveni pregledi ili promotivna sportska događanja…). Zaštitni znak svih javnozdravstvenih aktivnosti je crvena boja kao simbol zdravlja i životne snage žena, ali i kao upozorenje na nastanak moždanog udara i mogućih teških ishoda te bolesti.

U Republici Hrvatskoj, kako bi se podigla svijest javnosti i s ciljem smanjenja smrtnosti žena od moždanog udara i srčanih bolesti, Hrvatsko neurološko društvo 2019. godine pokrenulo je kampanju „DAN CRVENIH HALJINA“, posvećenu borbi protiv moždanog udara u žena, a obilježava se također prvog petka u veljači. Prema dostupnim statističkim podatcima, u Hrvatskoj je moždani udar na drugom mjestu na ljestvici 10 vodećih uzroka smrti sa 4.450 umrlih 2020. godine odnosno 8,7 % svih umrlih. Od toga je umrlo 2.830 žena (9,8 % svih umrlih žena). I u Splitsko-dalmatinskoj županiji moždani udar bio je drugi na ljestvici umrlih 2020. godine sa 448 umrlih osoba, od čega je umrlo 252 žene.

 

Glavni cilj ove javnozdravstvene kampanje je osvijestiti javnost o važnosti prevencije moždanog udara kod žena, prepoznavanja simptoma te pravovremenog početka liječenja, u svrhu postizanja najbolje moguće kvalitete života nakon preboljelog moždanog udara. Pravovremenim početkom liječenja (što prije, najbolje unutar prva tri sata), takva se stanja mogu izliječiti.

Poznato je da se moždani udar, jedan od najčešćih uzroka smrti, može dogoditi neočekivano i bez obzira na životnu dob. U 85% slučajeva uzrokovan je začepljenjem krvne žile ugruškom. Tada se oštećenje mozga i invaliditet mogu umanjiti/spriječiti lijekovima (tromboliza) ili mehaničkim uklanjanjem ugruška (trombektomija) pa je stoga važno na vrijeme prepoznati simptome moždanog udara te se što hitnije javiti liječniku kako bi poduzete dijagnostičke i terapijske mjere bile što uspješnije.

Pozivamo sve sugrađane da taj dan, 04. veljače 2022. godine, simbolično odjenu nešto crveno (#nosicrveno) u znak podrške svim ženama koje su preboljele moždani udar i nadahnemo sve žene da vode brigu o svome zdravlju, posebno zdravlju srca i krvnih žila. Usvajanjem zdravog načina života i uklanjanjem štetnih životnih navika iz svakodnevnice moguće je spriječiti nastanak većine tih bolesti.

Najčešći simptomi moždanog udara su:

 • Iznenadna utrnulost, slabost ili oduzetost ruke, noge ili lica; osobito zahvaćenost samo jedne strane tijela.
 • Iznenadne smetnje govora: otežano izgovaranje, razumijevanje ili gubitak govora.
 • Iznenadne smetnje vida: zamagljenje ili gubitak vida.
 • Iznenadne smetnje u hodu, vrtoglavice, gubitak ravnoteže.
 • Iznenadna jaka glavobolja koja može biti praćena mučninom i povraćanjem.

U prevenciji moždanog udara vrlo je važna promjena štetnih životnih navika!

 • Prepoznajte i liječite svoje čimbenike rizika: visoki krvni tlak, šećernu bolest, visoku razinu kolesterola i fibrilaciju atrija.
 • Nemojte pušiti ili biti pasivni pušač.
 • Izbjegavajte stres.
 • Budite tjelesno aktivni i redovito vježbajte.
 • Uravnoteženo se hranite (prehrana bogata voćem i povrćem, smanjite unos soli i šećera).
 • Ograničite uporabu alkohola.
 • Naučite prepoznati simptome upozorenja te odmah zatražite pomoć, jer SVAKA MINUTA JE BITNA!

 

Prim. dr. sc. Diana Nonković, dr. med., specijalist epidemiologije

Majda Gotovac, dr. med., specijalist epidemiologije

Služba za epidemiologiju

 

Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE