Održan UNODC-ov Forum mladih 2022.

Mia Rebernik, učenica Zdravstvene škole Split, sudjelovala je od 28. veljače do 4. ožujka 2022. godine na online Forumu mladih Ureda za droge i kriminal UN-a (UNODC), koji je okupio više od 70 mladih iz 43 države diljem svijeta. Sudionici su imali priliku razmjenjivati ideje, primjere dobre prakse i sagledavati različite perspektive u temama koje se tiču zaštite i promocije zdravlja te dobrobiti djece i mladih, s naglaskom na prevenciju ovisnosti.

Na kraju tjedna, koji je bio ispunjen zajedničkim aktivnostima, sudionici su donijeli zajednički zaključak koji su izložili u obliku izjave za sjednicu na 65. zasjedanju Komisije za droge. U izjavi državnike pozivaju na ulaganje u prevenciju s obzirom na njezinu isplativost te ističu potencijal samih mladih kao pokretačke snage u implementaciji preventivnih programa za mlade na svjetskoj razini.

Hrvatska predstavnica, Mia Rebernik, navodi: „Najbitnija stvar koju sam naučila je da prevencija mora biti utemeljena na znanstvenim dokazima da bi bila učinkovita što se pokazalo vrlo učinkovito i u Službi za mentalno zdravlje NZJZ SDŽ. Mislim da Hrvatskoj treba više preventivnih programa utemeljenih na znanosti koji se ne fokusiraju isključivo na ovisnost i droge nego diskretno preveniraju rizična ponašanja unapređivanjem mentalnog zdravlja mladih i uključivanjem istih u zajednicu različitim aktivnostima u slobodno vrijeme ili u sklopu školskih ili dr. aktivnosti.“ Na Forumu je imala priliku predstaviti rad na prevenciji u Splitsko-dalmatinskoj županiji kroz alate kao što su Pretežno vedro, Pitaj? Ne skitaj! i Abeceda osjećaja te učiti od primjera drugih sudionika.

Mia za kraj poručuje mladima da je „svatko kovač svoje sreće i ako se potrudiš za svoju sreću, dugo će trajati; a ako svoju sreću unosiš u organizam, sretan si dok je metabolizam ne razgradi. Sada se zapitajte, kakvu sreću želite?“

stručne suradnice pri Službi za mentalno zdravlje

Mirela Grbić i Mirjam Juginović

Kratki videozapis na kojem su predstavljeni zaključci sudionika možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=Yu0VN5V_5kM

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE