Search

Poziv na svečanu promociju knjige ‘Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini’

Svečana promocija će se održati 21. siječnja 2019. (ponedjeljak) s početkom u 18 sati u novoj zgradi Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu, dvorana B-104, Šoltanska 2.

Ovdje preuzmite POZIVNICU na svečanu promociju.

KNJIGA

 SLUŽITI ČOVJEKU – PUTOKAZ HUMANOSTI U MEDICINI

                       

Ova  knjiga je nastala kao zajednički plod učenja i rasta nekoliko tisuća zdravstvenih profesionalaca, članova raznih nevladinih udruga i bolesnika koji su tragali za odgovorom na pitanje što zapravo znači umijeće medicine (ars medica), kako u preventivnoj i kurativnoj, tako i u palijativnoj medicini.

Kao voditelji dodiplomskih i poslijediplomskih edukacija i tečajeva trajnoga usavršavanja iz raznih područja medicine, imali smo privilegiju tijekom zadnjih deset godina upoznati brojne iznimne zdravstvene profesionalce, pacijente, studente i članove udruga, a jedna je pacijentica rekla da se knjiga nazove „knjiga dobrih ljudi“, koji su kao svoju misiju postavili služenje čovjeku u medicini.

Edukacije su se uglavnom odnosile na  komunikacijske vještine u medicini i zdravstvu, psihoonkologiju, palijativnu medicinu, medicinu usmjerenu prema osobi i kulturu zdravlja, a zajednički korijen svih programa i projekata bio je stavljanje najvećega naglaska na odnos čovjeka i čovjeka u medicini, u kojem treba njegovati empatiju, nadu, povjerenje, privrženost, služenje i čovječnost.

Organizirajući razne sastanke, konferencije, kongrese, seminare, tečajeve i predavanja te vježbe za studente i profesionalce iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, obično bismo od njih tražili da nam napišu esej na neku temu ili smo zapisivali i snimali njihove priče. Tako je tijekom naše desetogodišnje suradnje nastala zbirka od nekoliko tisuća priča i više stotina videozapisa, a osobito onih koji su pratili nastanak organizirane palijativne medicine u Hrvatskoj.      

Prije otprilike godinu dana imali smo ispred sebe punu sobu ovih priča, i čitajući samo neke od njih, shvatili smo koliko se bogatstvo krije u njima i koliko bi bilo sebično ostaviti ga samo nama.

Zbog toga smo se uhvatili mukotrpnoga posla da izaberemo otprilike desetinu priča koje objavljujemo u ovoj knjizi, a preostalih devet desetina zasigurno će pronaći svoj put za izlazak na svjetlost dana kroz neke druge kanale.

Kako bi se moglo preglednije pratiti, podijelili smo knjigu u četiri velike cjeline:

  1. priče zdravstvenih profesionalaca koji rade s teškim i neizlječivim bolesnicima (oko 150 priča liječnika, medicinskih sestara, ljekarnika, psihologa, socijalnih radnika, duhovnika i dr. iz svih krajeva Hrvatske i nekoliko drugih zemalja)
  1. priče studenata koji uče o tome kako raditi s teškim bolesnicima te što znači umijeće medicine i služenje u medicini (25 priča studenata 6. godine medicine koji su slušali predmet Palijativna medicina, koji je prošle akademske godine uveden kao obvezni predmet te 15-ak priča studenata medicine na engleskom jeziku koje podučavamo komunikacijskim vještinama) 
  1. priče dvadeset pacijenata koji su nam pomagali u edukaciji i kojima je bolest bila učiteljica života (koji boluju od raznih bolesti, a pomagali su svojim osobnim iskustvom u podučavanju drugih, s tim da u knjizi dajemo i mi svoje osvrte na njih. U međuvremenu su tri pacijentice preminule i do zadnjeg su dana pomagale edukaciji iz palijativne medicine i psihoonkologije)
  1. Priče iz dvadesetak hrvatskih ustanova i udruga koje su hrabro počele graditi palijativnu medicinu kao jedan od najvećih i najhumanijih civilizacijskih iskoraka medicine druge polovice dvadesetoga stoljeća;

Cijela knjiga pokazuje kako se samo služeći čovjeku i čineći dobro u medicini, možemo dobro i osjećati.  Zapravo, nerijetko imamo osjećaj kako u ovom raščovječenom svijetu čestih nepravdi, izgubljenih ideala, ratova, progona ljudi i migracija, manjka humanosti, milosrđa i  empatije. Za razliku od toga, mi smo imali čast provoditi  godine, mjesece i sate s hrabrim i dobrim ljudima koji su primjer čovječnosti.

Ovo je knjiga o ljudima koji su se hrabro upustili u borbu za dostojanstvo i kvalitetu života oboljelih, pritom nerijetko i sami sa svojim ožiljcima života na duši koji su ih samo još više učvrstili i usmjerili u nesebično davanje drugima.

Ovo je knjiga o ljudima i institucijama koji su pravi ponos medicine!

Vjerujemo da će knjiga koristiti kako zdravstvenim profesionalcima i kreatorima zdravstvenih i obrazovnih politika, tako i široj javnosti.

 

Urednici: prof. dr. sc. Marijana Braš i prof. dr. sc. Veljko Đorđević

 

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE