Search

Prezentacija uređaja GENEXPERT u dvorištu NZJZ SDŽ

Dana 27.1.2020. (ponedjeljak) u 12.30 u dvorištu NZJZ SDŽ-a (Vukovarska 46).
Hrvatsko društvo za bolesti jetre “Hepatos” u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije održat će  prezentaciju nove usluge PCR testiranja na virusne hepatitise u sklopu Mobilnog InfoHep Centra.

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu.

U njemu liječnici obavljaju testiranja na virusni hepatitis C brzim testovima iz obriska bukalne sluznice, kao i preglede jetre elastografijom. Provode se savjetovanja i informiranja građana o načinima prijenosa i mogućnostima zaštite od virusnog hepatitisa C, a sve u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti.

Putem mobilne InfoHep klinike omogućava se građanima neposredni kontakt s liječnikom specijalistom, povećava dostupnost zdravstvenih usluga koje inače nisu lako dostupne, a nužno su potrebne svima oboljelima, a posebno rizičnim i geografski izoliranim zajednicama. Sve oboljele osobe se na ovaj način brže i lakše uvrštavaju u sustav skrbi (eng. link to care). Sve korisnike usluga Mobilne klinike kojima rezultati pretrage ukazuju na postojanje virusa hepatitisa C liječnici specijalisti odmah upućuju na bolničku obradu radi mogućeg i što ranijeg početka liječenja.

Rana dijagnostika i pravovremeno liječenje spriječavaju teže komplikacije bolesti koje nastaju kao posljedice kronične, neliječene infekcije virusom hepatitisa C, a od od kojih su najopasnije ciroza, rak jetre te u konačnici, ukoliko se ne liječi i smrtni ishod. 

U tijeku je instaliranje novog uređaja Genexpert, iz donacije Cephid, u vozilo Mobilne InfoHep klinike za PCR dijagnostičku metodu. Predstavnici proizvođača zajedno s članovima Mobilnog InfoHep tima, među kojima su i liječnice specijalistice epidemiologije iz NZJZ SDŽ, javnosti će prezentirati implementiranu dijagnostičku metodu.

Katja Matešan, NZJZ SDŽ

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE