Search

Priprema za sezonu komaraca

Dolaskom proljetnih dana s višim temperaturama i dužim trajanjem dana započinje i razvoj komaraca koji su preživjeli hladne zimske mjesece. Razvoj komaraca na proljeće ide nešto sporije, a naglo se ubrzava prema ljetu. Brzina razvoja komaraca ovisi o temperaturi, a noći su u proljeće još uvijek svježe, tako da malobrojnim komarcima koji su prezimili treba vremena za razvoj brojnije populacije. Najveću aktivnost komaraca bilježimo u razdoblju od srpnja do listopada.

Komarce ljudi uglavnom doživljavaju kao napasnike (molestante) jer nam sišu krv, iako neke vrste komaraca uopće ne napadaju ljude. Od komaraca koji nam sišu krv samo neke vrste prenose uzročnike bolesti. Takve vrste nazivamo vektori. Njima pripadaju obični (kućni) komarac i tigrasti komarac. Obični komarac može na čovjeka prenjeti virus Zapadnog Nila, a tigrasti komarac Denga groznicu, te od parazitarnih infekcija dirofilarijazu.

Komarcima je za razvoj potrebna stajaća voda. Veličina problema s komarcima u naseljima uvijek je povezana i s kišom, ali se pokazalo da komarci u naseljima i gradovima, bez obzira na padaline, uvijek imaju dovoljno vode za razvoj svojih populacija. Može se reći da čovjek svojim aktivnostima uvijek uz sebe ostavlja dovoljno vode za razvoj komaraca.

Stoga savjetujemo da se pripremite za sezonu komaraca preventivnim radnjama u okolišu i zaštitom od uboda komaraca.

Preventivne radnje u okolišu:

  • vrtovi, terase, balkoni, okućnice: uklonite sve predmete u kojima se može nakupljati voda (kante, kade, stare automobilske gume, itd.), redovito praznite vodu (npr. iz podložaka za cvijeće, dječjih bazena i sl.);
  • onemogućite ulazak komarcima uporabom zaštitnih mrežica i/ili poklopaca;
  • isušite vlažne površine koliko je to moguće.

Zaštita od uboda:

  • primijenite repelente (sredstva koja odbijaju komarce) na otkrivenim dijelovima tijela;
  • nosite odjeću dugih rukava i nogavica;
  • koristite zaštitne mrežice na prozorima i vratima;
  • ukoliko je potrebno primijenite repelente prilagođene za prostore;
  • ne zaboravite da primjena klima-uređaja za rashlađivanje prostora ne odgovara komarcima.

Dr. sc. Toni Žitko, dipl. ing., voditelj Odsjeka za DDD

Služba za epidemiologiju NZJZ SDŽ

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE