Search

Projekt „Nasilje NIJE OK!“

Nasilje nad djecom i zlostavljanje djece, kao i njihove razarajuće posljedice, predstavljaju jedan od glavnih javnozdravstvenih i socijalnih problema suvremenog svijeta. Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) svakih se pet minuta u svijetu zabilježi jedna smrt djeteta nastala kao rezultat nasilja. Procjene su SZO-a kako je na globalnoj razini gotovo milijarda djece, od čega polovica u dobi 2-17 godina, iskusila neki oblik nasilja. Tijekom dva posljednja desetljeća sustavno se podiže razina svjesnosti o učincima nasilja na zdravlje djece, te se u skladu s navedenim promiče prevencija nasilja nad djecom u cilju postizanja nulte stope tolerancije prema svim oblicima nasilja.

Odjel za epidemiologiju i prevenciju ozljeda Službe za epidemiologiju NZJZ SDŽ-a u skladu s općim ciljevima Deklaracije o pravima djeteta provodi već dulji niz godina, u suradnji s osnovnim školama na području SDŽ-a, projekt prevencije nasilja naziva „Nasilje NIJE OK!“.

Ove godine su djelatnici Nastavnog zavoda (mr. Ivana Bočina, dr. med., spec. javnog zdravstva, Nikola Jelaš, univ. mag. sanit. ing. i Gabriela Delić, dr. med.) u suradnji s OŠ Josip Pupačić iz Omiša, uključujući i PŠ Kučiće (Davorka Deur, ravnateljica; Nediljka Glavinović, pedagoginja; Željko Kozić, psiholog; te učiteljice Martina Milina, Sanja Beović, Anita Babaić, Dinka Lendić, Jesena Nejašmić, Dragana Topić i Marija Šarac) proveli radionice projekta u razdoblju 07. – 09. studenog 2023.

Učenici trećih razreda OŠ Josip Pupačić iz Omiša kao i učenici drugih i trećih razreda PŠ Kučiće pokazali su izniman interes tijekom sudjelovanja u radionicama te su pozitivno reagirali na usvajanje novih spoznaja o mogućnostima prevencije nasilja.

Zahvaljujemo se na uspješnoj suradnji svim učenicima, stručnim službama i djelatnicima OŠ Josip Pupačić iz Omiša i PŠ Kučiće koji su sudjelovali u provedbi projekta!

Mr. Ivana Bočina, dr. med., spec. javnog zdravstva

Voditeljica odjela za epidemiologiju i prevenciju ozljeda

U nastavku slijede razmišljanja učenika o tome što je nasilje, zašto nasilje nije OK i što je suprotno od nasilja, zatim likovni radovi učenika, kao i nekoliko fotografija kojima smo Vam pokušali dočarati poticajnu atmosferu tijekom provedbe radionica.

„Nasilje je neželjeni događaj koji smeta drugim učenicima.“

„Nasilje je vrsta mržnje prema drugim osobama.“

„Nasilje je ružno ponašanje prema prijateljima i ljudima.“

„Nasilje je kad te netko tuče i zlostavlja.“

„Nasilje je prijetnja koja traje dugo.“

„Nasilje nije OK jer smeta drugima i to nije pravi život.“

„Nasilje nije OK jer možeš nekoga povrijediti.“

„Nasilje nije OK zato što nekima smeta i osjećaju se loše.“

„Nasilje nije OK zato što možemo jako ozlijediti nekoga i osjećati se ružno.“

„Nasilje nije OK zato što je više nasilja, tu je i više plakanja.“

„Nasilje nije OK zato što ne bi htio da to tebi netko radi.“

„Nasilje nije OK zato što nekoga možeš dovesti u opasnost.“

„Od nasilja je suprotna dobrota.“

„Suprotno od nasilja je ljubav, sreća i veselje.“

„Suprotno od nasilja je prijateljstvo i druženje.“

„Suprotno od nasilja je biti dobar i ne tući se.“

„Suprotno od nasilja je prijateljstvo, ljubav, igra, neodbacivanje…“

„Suprotno od nasilja je pomirenje.“

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE