Search

Prvi rezultati istraživanja “Rizična ponašanja djece i mladih Splitsko dalmatinske županije”

Tijekom studenog i prosinca 2019. godine Služba za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije provodila je istraživanje pod nazivom “Rizična ponašanja djece i mladih Splitsko dalmatinske županije”
U istraživanju je sudjelovalo 36  osnovnih i srednjih škole sa područja županije. Reprezentativan uzorak činili su učenici osmih razreda osnovnih škola i sva četiri razreda srednjih škola te je ostvareno 1409 upitnika koji su ušli u analizu podataka.

Reprezentativnost je postignuta  u populaciji srednje škole prema smjeru obrazovanja (gimnazija, četverogodišnje strukovno obrazovanje i trogodišnje strukovno obrazovanje) te u populaciji osnovne i srednje škole prema mjestu pohađanja u školu (Split, ostali gradovi i općine, otoci).  U ukupnom uzorku 51,74% (N=729) čine djevojčice i djevojke a 48,29% (N=680) čine dječaci i mladići. Prosječna dob ispitanika u ukupnom uzorku je 15,84 godine s tim da su u ispitivanju sudjelovali učenici od 14 do 19 godina.
Konzumiranje cigareta i alkohola te eksperimentiranje sa marihuanom  rizična su ponašanja. Posebna pozornost stručne javnosti  usmjerena je ka adolescentima koji u osjetljivom razvojnom razdoblju pribjegavaju rizičnim ponašanjima.  Ovakvo istraživanje u okviru Službe za mentalno zdravlje provodi se kontinuirano, svake četiri godine. (2011., 2015. i 2019. godine) te je do sada pružilo uvid u prevalenciju i trendove navedenih rizičnih ponašanja, dob početka konzumacije, procjene reakcije roditelja, procjene štetnosti konzumacije na zdravlje i td. Podatci koji su prikupljeni kroz istraživanja između ostalog, mogu poslužiti za planiranje ciljanih i učinkovitih preventivnih aktivnosti.

Izvješće “Rizična ponašanja djece i mladih u Splitsko-dalmatinskoj županiji”

Roberta Matković, prof
Voditeljica odsjeka za istraživanje, prikupljanje i analizu podataka
Služba za mentalno zdravlje NZJZ SDŽ

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE