U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu i Medicinskog fakulteta u Splitu, održat će se aktivnost projekta Reconnecting Science with the Blue Society – Blue-connect 2.0 Sveučilišta u Splitu – Mediteran u oku i na tanjuru: Maslinovo ulje kao okosnica “dobrih” masnoća.
U mediteranskoj prehrani, standardu kvalitetne prehrane današnjice, kao primarni izvor masnoća savjetuje se maslinovo ulje. Uravnoteženi kemijski sastav maslinovog ulja, osim što daje poseban okus i miris jela, preporučuje se kao dio svakodnevne prehrane u svim životnim dobima, a posebno tijekom pojedinih bolesti i stanja. Visoka cijena maslinovih ulja, posebice u zadnje vrijeme, kao i različite vrste maslinovih ulja koje se nalaze na tržištu koje variraju u nutritivnoj vrijednosti, upućuju na pozornost kod odabira maslinovog ulja. Kvaliteta maslinovog ulja se procjenjuje u ovlaštenim laboratorijima, od kojih su dva u Hrvatskoj, u Splitu na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te u Poreču.
Tijekom radionice, sudionici će se okušati u organoleptičkoj ocjeni kvalitete više uzoraka maslinovog ulja te se osvijestiti o važnosti pravilne prehrane mediteranskog tipa. Radionicu će voditi djelatnice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, nastavne baze Sveučilišta u Splitu, koje su i nastavnice Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija i Medicinskog fakulteta u Splitu: prof. prim. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević, dr. med., doc. dr. sc. Zlatka Knezović, dipl. ing. i doc. prim. dr. sc. Željka Karin, dr. med.
Radionica će se održati dana 31. siječnja 2025. godine od 14,30h do 15,30 h u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Radi ograničenog broja sudionika na radionici, moli se najava sudjelovanja do 29. siječnja 2025. godine na mobitel 091 45 12 053.
https://www.instagram.com/ja_istrazujem_blueconnect/p/DFDCen4s4C-/