Search

Sedmi tjedan globalne sigurnosti na cestama 2023.

 

U organizaciji Ujedinjenih naroda (UN) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u razdoblju 15. – 23.  05. 2023. godine održava se Sedmi tjedan globalne sigurnosti na cestama koji se fokusira na održivi transport, posebice potrebu prelaska na hodanje, vožnju biciklom i korištenje javnog transporta. Pritom je cestovna sigurnost i preduvjet i ishod ove željene promjene. Ovogodišnji slogan tjedna je #Promislimo o mobilnosti (#RethinkMobility).

Ozljede nastale u cestovnim nesrećama jedan su od vodećih uzroka smrti i invaliditeta diljem svijeta s gotovo 1.3 milijuna smrtno stradalih u cestovnim nesrećama uz gotovo 50 milijuna ozlijeđenih svake godine. Navedene ozljede predstavljaju najveću ugrozu života za dobnu skupinu 5 – 29 godina. Na globalnoj razini, među smrtno stradalima od cestovnih ozljeda svaki četvrti stradali bio je pješak ili biciklist.

Globalni plan za desetljeće aktivnosti za cestovnu sigurnost 2021. – 2030. (Global Plan for the Decade of Action for Road Safeti 2021 – 2030) odražava ambiciozni cilj smanjivanja smrti i ozljeda uzrokovanih cestovnim nesrećama za 50 % do 2030. godine. Također naglašava njihovu mogućnost prevencije rješavanjem problema sustava transporta, poduzimanjem aktivnosti za osiguravanje sigurnosti cesta, vozila i ponašanja, kao u unaprjeđivanjem hitne medicinske skrbi.

Ivana Bočina, dr. med., spec. javnog zdravstva

Odjel za epidemiologiju i prevenciju ozljeda

Reference:

  1. https://www.who.int/campaigns/un-global-road-safety-week/2023
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE