Škola nepušenja – Mjesec borbe protiv ovisnosti – od 15. studenog do 15. prosinca 2021.

Škola nepušenja NZJZ SDŽ

Od 22. do 26. studenog 2021. godine, održana je 11. grupa polaznika Škole nepušenja. „Petodnevni program odvikavanja od pušenja“ završilo je šest polaznika, 4 muškarca i dvije žene. Prosječna životna dob polaznika iznosila je 49 godina. Najmlađi polaznik je imao 28 godina, a najstariji 61 godinu. Osim jedne polaznice, svi ostali polaznici su do sada već pokušavali prestajati pušiti. Neki su u tome uspijevali u trajanju od nekoliko mjeseci, a dvoje i nekoliko godina. Svi polaznici su u Školu nepušenja došli samoinicijativno, dok je jedan polaznik došao na preporuku supruge.

Tijekom trajanja „Petodnevnog programa odvikavanja od pušenja“, četvero polaznika je prestalo pušiti. Oni su dolaskom u Školu nepušenja konzumirali značajno manji broj cigareta. Isto tako, navodili su iskustva češćih prekida pušenja cigareta. U vježbama „Test tipova pušača“ i „Fagerstrom – test ovisnosti o nikotinu“, postigli su niže rezultate na dimenziji ovisnosti, ali i na nekim drugim aspektima ( stimulacija, navika, zaokupljenost ruku…).

Zbog odustajanja većeg broja prijavljenih za Školu nepušenja, izostala je kvaliteta grupne dinamike karakteristična za veće grupe polaznika. Ovo je vidljivo u procjeni polaznika u evaluacijskom upitniku.

Neki od komentara polaznika su:
„Zanimljivo iskustvo i korisne informacije bez obzira što sam ostala pušač. Osvijestila sam neke stvari i vjerujem da ću u dogledno vrijeme prestati pušiti.“ „Svakako neočekivan i za mene neobjašnjiv trenutak kad sam prestao pušiti iako sam bio uvjeren da to zapravo ne želim. Ne znam kako, ali Škola mi je apsolutno pomogla u tome.“ “Školu nepušenja bi trebalo medijski više reklamirati.“

Katarina Čolak Jurić, prof. psiholog
Suradnik u Službi za mentalno zdravlje
Voditeljica Škole nepušenja

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE