Search

Svjetski dan debljine

Svjetski dan debljine upozorava ljude na važnost poduzimanja odgovarajućih mjera liječenja prekomjerne tjelesne težine kao bitnog čimbenika u očuvanju zdravlja.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) stope pretilosti gotovo su se utrostručile od 1975. godine do danas, a kod djece i adolescenata porasle su za pet puta.
Pretilost pogađa osobe svih dobnih skupina i socijalnih kategorija podjednako u razvijenim zemljama kao i u zemljama u razvoju.

Debljina je jedan od najvažnijih rizičnih čimbenika za nastanak  niza  nezaraznih bolesti (NCDs) kao što su šećerna bolest, srčanožilne bolesti, visoki tlak, moždani udar te različiti oblici karcinoma.
Ljudi s problemom prekomjerne težine svakodnevno nailaze na osude i krivnju budući da mnogi   donosioci odluka u zdravstvenoj politici ( uključujući čak i liječnike)  u potpunosti ne razumiju korijen uzroka debljine koji je obično složeni spoj prehrambenih, genetskih, psiholoških, sociokulturalnih, ekonomskih i okolišnih čimbenika te životnih navika.
Došlo je vrijeme da se razbije lanac srama i osuda te iznova razmotri pristup za rješavanje ovog složenog globalnog javnozdravstvenog problema.
Zajedno možemo nešto promijeniti.
 Za početak potrebno je ograničiti reklamiranje proizvoda namijenjenih djeci koji obiluju nezdravim masnoćama, šećerom i soli, podignuti  poreze na zašećerene napitke i omogućiti  veću dostupnost zdravih namirnica. U gradovima je potrebno omogućiti prostor za sigurnu šetnju, bicikliranje i rekreaciju.
Odgovor SZO-a na  epidemiju pretilosti uključuje praćenje globalnih trendova i prevalencije, te poticanje i razvoj  širokog spektra aktivnosti usmjerenih na  prevenciju i liječenje debljine.
 U tom smislu potrebno je usvajati zdrave životne navike , posebice kod djece jer se takve navike stječu od ranog djetinjstva :
1.    Konzumirati svježe voće i povrće.
2.    Smanjiti unos soli i šećera, a djeci ograničiti konzumaciju slatkiša i gaziranih napitaka.
3.    Koristiti kvalitetne masnoće poput maslinova ulja.
4.    Prakticirati mediteransku ishranu.
5.    Povećati tjelesnu aktivnost (za djecu minimalno 60 minuta tjelesne aktivnosti svaki dan, za odrasle 150 minuta tjelesne aktivnosti tijekom tjedna).

Prevela i prilagodila: Katja Matešan, NZJZ SDŽ

Literatura: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE