Search

Svjetski dan osteoporoze 20. listopada 2019.

Svjetski dan osteoporoze obilježava se svake godine 20. listopada u organizaciji Svjetske fondacije za osteoporozu (International Osteoporosis Foundation – IOF), te pokreće cjelogodišnju kampanju posvećenu podizanju globalne  svijesti o prevenciji, dijagnostici i liječenju osteoporoze. Vodeća tema ovogodišnje kampanje „To je osteoporoza“ (That’s osteoprosis) naglašava izravnu vezu između osteoporoze i prijeloma kostiju, koji imaju ozbiljan utjecaj na život stvarnih pojedinaca u svim regijama svijeta u smislu boli, invalidnosti, izgubljene samostalnosti i nesposobnosti obavljanja aktivnosti svakodnevnog života.

„Tiha epidemija“
Osteoporoza je jedan od najvažnijih javnozdravstvenih i socijalno-ekonomskih problema razvijenog svijeta.  Zbog procijenjene velike učestalosti u populaciji i uglavnom neprepoznate kliničke slike vrlo često se naziva “tihom epidemijom” modernog doba. Procjenjuje se da osteoporoza zahvaća oko 8-10% svjetske populacije.

Bolest krhkih kostiju žena…
Osteoporoza je najčešća metabolička bolest kosti, sistemska bolest skeleta karakterizirana malom koštanom masom i poremećajima mikroarhitekture koštanog tkiva s posljedičnim povećanjem krhkosti kostiju i sklonosti prijelomima. To je bolest starije dobi, značajno češća u ženskoj populaciji, a osobito je važna zbog visoke prevalencije koštanih prijeloma i troškova liječenja. Osamdeset posto oboljelih od osteoporoze su žene starije dobi, a najčešći i najznačajniji uzrok zbog kojeg se ova bolest javlja je postmenopauzalni prestanak lučenja ženskog spolnog hormona, estrogena. U reproduktivnom razdoblju estrogen kod žena predstavlja zaštitu od propadanje koštane mase. To se drastično mijenja nakon menopauze i naglog pada koncentracije estrogena. Tada počinje postupno i neizbježno smanjivanje koštane mase. Nekada se osteoporoza opisivala samo kao popratna pojava menopauze, te se smatrala bolešću žena. To je točno kada je riječ o primarnoj osteoporozi, odnosno o gubitku koštane mase koji se razvio kao posljedica manjka spolnih hormona estrogena.

…i muškaraca
Na osteoporozu u muškaraca starije dobi često se ni ne pomišlja. Međutim, jedan od pet muškaraca u dobi preko 50 godina iskusit će prijelom kosti uzrokovan upravo osteoporozom. Gubitak koštane mase započinje i kod muškaraca i kod žena već u četvrtom desetljeću života. Spori i postepeni gubitak spolnih hormona razlog je dosta dobro očuvane kosti muškaraca iste dobi, za razliku od puno bržeg gubitka koštane mase žena u ranoj postmenopauzi. To je i osnovni razlog veće učestalosti prijeloma kod žena (2-3 puta). S obzirom na sve dulje trajanje života, očekuje se i povećanje broja prijeloma kod muškaraca. Naime nakon 70-te godine života dolazi do ubrzanog gubitka koštane mase i kod muškaraca zbog izrazitog snižavanja razine testosterona.
Kod starijih muškaraca, kao i kod žena, rizični čimbenik za razvoj osteoporoze osim manjka spolnih hormona je i dugotrajna primjena određenih lijekova (imunosupresivi, kortikosteroidi, visoke doze hormona štitnjače, blokatori protonske pumpe, antipsihotici, antiepiletici, antacidi). Rizični čimbenici za razvoj osteoporoze osim dobi su i nasljeđe, prethodni prijelom kosti i određene kronične bolesti (reumatoidni artritis, upalne bolesti crijeva, šećerna bolest, kronična bolest bubrega). Prekomjerno uzimanje alkohola i pušenje cigareta mogu dodatno pogoršati stanje.

Znaci upozorenja
Osteoporoza je tiha, podmukla bolest, koja ne boli. Za većinu oboljelih prvi znak da nešto nije u redu s njihovim kostima upravo i jest pojava prijeloma (najčešće kralježnice – 50%, vrata bedrene kosti – 25% ili podlaktice – 25%) nakon neznatnog udarca ili pada. Smanjenje tjelesne visine te pojava zakrivljenja na prsnom dijelu kralježnice („grbava leđa“) često su ipak upozoravajući znakovi razvoja osteoporoze.

Važnost prevencije
Moderna znanstvena istraživanja pokazala su da je potrebno znatno više pozornosti posvećivati ranoj prevenciji i trajnoj brizi za zdravlje kostiju. Kost se svakodnevno pregrađuje cijeli život tako da se tijekom deset godina u cijelosti izmijeni. Pritom je iznimno važno da tijekom cijeloga života koštana pregradnja bude dobro uravnotežena. Zbog toga se s pravom može reći da je osteoporoza “pedijatrijska” bolest s “gerijatrijskim” posljedicama. Komplikacije se doista najčešće javljaju u zrelijoj životnoj dobi, ali pojava komplikacija jako ovisi o tome koliko smo ulagali u zdravlje naših kostiju u mladosti i tijekom života.
Potrebno je kontinuirano razvijati svijest o uravnoteženoj i zdravoj prehrani (optimalan unos kalcija, vitamina D i vitamina K), primjerenoj i redovitoj tjelesnoj aktivnosti, provoditi preventivne postupke kojima je cilj smanjenje rizika od pada (redovita kontrola vida, uklanjanje nepovoljnih uvjeta okoline, pažljivo propisivanje sedativa) i važnosti prekida sa svim lošim navikama po zdravlje i uklanjanja čimbenika rizika (alkohol i pušenje) kao glavnim nositeljima prevencije ove podmukle bolesti. Kad se osteoporoza već pojavila, neophodno je nakon temeljite obrade, započeti terapiju lijekovima koji će usporiti njezin razvoj i povećati koštanu masu, čime se preveniraju prijelomi kostiju.

Tijekom sljedećih tjedana održavat će se  ciklus tematskih Gerontoloških radionica “Osteoporoza i prevencija prijeloma” u Domovima za starije i nemoćne osobe Splitsko-dalmatinske županije, za osoblje i korisnike Domova, te u Centrima okupljanja osoba starije životne dobi s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti smanjenja rizika i poduzimanja pravovremenih preventivnih mjera kojima se mogu ublažiti moguće negativne posljedice po zdravlje starijih osoba. Naime, prijelomi kostiju u starijoj dobi uzrokuju ozbiljne komplikacije koje mogu utjecati na duljinu trajanja života i značajno smanjiti kvalitetu života zbog trajne invalidnosti  i stoga je izuzetno važno trajno raditi na podizanju svijesti o važnosti prevencije i liječenja osteoporoze, kao jednog od najvećih javnozdravstvenih problema.

Inga Vučica, dr. med., univ. mag. sanit. publ., spec. javnog zdravstva
Voditeljica Odjela / Centara za gerontologiju
Služba za javno zdravstvo i promicanje zdravlja
 

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE