Search

Svjetski Dan srca 29. rujna 2019. „BUDI HEROJ SRCA – OBEĆAJ!“

Svake godine 29. rujna provodi se globalna kampanja Svjetske kardiološke federacije u svrhu osvješćivanja stanovništva o važnosti očuvanja zdravlja srca. Ovogodišnji Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna 2019. godine uz slogan “Budi heroj srca – obećaj!” – u želji da građani obećaju sebi i svima oko sebe da će živjeti zdravijim načinom života, jer male promjene životnih navika (pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i prestanak pušenja) mogu dovesti do poboljšanja zdravlja.

Srčano-žilne bolesti vodeći su uzrok smrti u Republici Hrvatskoj 2017. godine (23.504 umrlih; 44% ukupno umrlih), kao i u Splitsko-dalmatinskoj županiji (2.208 umrlih; 42,2% ukupno umrlih 2017. godine).

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana srca Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatsko kardiološko društvo – Podružnica Južna Hrvatska i Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC Split, u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i Gradom Splitom, organiziraju javnozdravstvenu akciju. Akcija će se održati 29. rujna 2019. godine (nedjelja) na splitskoj Rivi (na sjecištu s Marmontovom ulicom) u vremenu od 9 do 12 sati.
U slučaju vremenskih nepogoda, javnozdravstvena akcija će se održati 30. rujna 2019. godine (ponedjeljak) od 9 do 12 sati u Nastavnom Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u Savjetovalištu Službe za epidemiologiju i prevenciju nezaraznih bolesti (Vukovarska 46, Split).

Zainteresiranim građanima  mjeriti će se krvni tlak, razina šećera u krvi, određivati će se opseg struka i indeks tjelesne mase (ITM), te davati zdravstveni savjeti i dijeliti besplatan edukativni materijal. U akciji će sudjelovati djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Klinike za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Split te studenti Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija.

Građani će moći provjeriti svoje čimbenike rizika za nastanak srčano-žilnih bolesti i u Ispostavama NZJZ SDŽ-a u Sinju, Imotskom, Trogiru, Makarskoj i Hvaru gdje će biti „Dan otvorenih vrata“ 30. rujna 2019. godine (ponedjeljak) od 10 do 12 sati, dok će se na Braču 30. rujna 2019. godine (ponedjeljak) održati javnozdravstvena akcija u Sutivanu na Rivi u vremenu od 11 do 13 sati.

Pozivamo građane da se pridruže ovoj hvalevrijednoj akciji u što većem broju, da zajedno obećamo sebi i drugima da ćemo se hraniti zdravije, biti tjelesno aktivniji i odreći se štetnih navika poput pušenja, a sve za zdravlje našeg i vašeg srca!

 

 

 

 

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE