Search

Ususret Tjednu skretanja pozornosti na poremećaje hranjenja, koji se obilježava od 21. do 27. veljače u cijelom svijetu, djelatnici Službe za mentalno zdravlje NZJZ SDŽ u suradnji sa odgojno-obrazovnim ustanovama započeli su implementaciju projekta na području SDŽ u sedam srednjih škola, sukladno općem cilju ovog projekta: zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja.

U tijeku je provedba školskih turnira alatom koji je osmišljen, vrednovan i izrađen u 2019./2020. pod nazivom „Na perun“ i dio je planiranih aktivnosti. Rezultati vrednovanja su pokazali da je osmišljena edukativna igra korisna u osvještavanju emocionalnih stanja u navikama hranjenja što otvara prostor za prepoznavanje poteškoća vezanih za ponašajne ovisnosti te time i prevenciju mogućih poremećaja prehrane. Znamo da emocije nisu same po sebi razlog nečije pretilosti, ali način na koji ih osoba regulira može imati značajan utjecaj na njezinu tjelesnu masu. Pritom ne govorimo samo o tome da ono što jedemo utječe na to kako se osjećamo, već i da ono što osjećamo utječe na naše prehrambene navike.

Rezultati vrednovanja ohrabruju i obvezuju u budućim izazovima provedbe projekta koji su pred nama jer je alat od strane većine učenika procjenjivan zabavnim, poučnim te dobrim načinom povećanja svjesnosti o navedenoj problematici. Osim toga, neodvojivi dio igre je i prilika za druženje i osjećaj pripadnosti skupini, vježbanje vještina rada u timu, razvijanje sposobnosti suradnje, rješavanja sukoba, praćenja neverbalnih znakova suigrača, ali i stvaranje ugodnih iskustava uzbuđenja i zajedničkog uspjeha, pri čemu se uporaba alata odvija proaktivno u školskom okruženju.

U projektnim aktivnostima sudjeluju učenici drugih razreda Zdravstvene škole Split, Turističko-ugostiteljske škole Split, Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split, Škole likovnih umjetnosti Split, IV. gimnazije Marko Marulić, Građevinsko-geodetske tehničke škole Split te SŠ fra Andrije Kačića Miošića Makarska. Učenici kroz aktivnu ulogu u edukativnoj igri „Na perun“ napreduju prema sudjelovanju u međuškolskom turniru koji će se održati u Zdravstvenoj školi Split u sklopu ovogodišnjih Dana preventive (7.4.-31.5.), točnije 29. travnja u 10h.

Voditeljice projekta, stručne suradnice pri Službi za mentalno zdravlje
Mirela Grbić i Mirjam Juginović

Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE