Search

#Zdravikodkuće – Tjelesna aktivnost

Pandemija virusom COVID-19 utječe na dugotrajan boravak u kući, a posljedično i na dugotrajno sjedenje. Teže se baviti uobičajenim tjelesnim aktivnostima, a još je teže onima koji inače baš i ne prakticiraju neki oblik tjelovježbe.

Ipak, u ovakvim vremenima vrlo je bitno da osobe svih dobnih skupina sukladno svojim sposobnostima budu što više aktivne. Kampanja Budi aktivan Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ima za cilj pomoći ljudima da upravo to i budu – a da se pritom i zabave.

Važno je zapamtiti da i kratka pauza od sjedenja, uz 3-4 minute tjelesne aktivnosti laganog intenziteta, kao što je hodanje ili istezanje, može donijeti olakšanje mišićima te poboljšati cirkulaciju i mišićnu aktivnost.

Redovita tjelesna aktivnost blagotvorno utječe i na tijelo i na um. Pomaže u snižavanju krvnog tlaka, održavanju tjelesne težine, a umanjuje i rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i različitih malignih bolesti – ukratko, svih stanja koje mogu doprinijeti osjetljivosti na COVID-19. Nadalje, vježbanjem se poboljšava koštano-mišićna snaga te se pojačava ravnoteža, elastičnost i kondicija. Kod starije populacije, aktivnosti koje doprinose poboljšanju ravnoteže učinkovite su u prevenciji padova i ozljeda.

Redovita tjelesna aktivnost pomaže i u stvaranju svakodnevne rutine, te predstavlja način kako ostati u kontaktu s obitelji i prijateljima. Isto tako, provođenje tjelesne aktivnosti pokazuje se blagotvornim i za mentalno zdravlje – umanjujući rizik od depresije, kognitivnog propadanja, a može odgoditi i početak demencije – što rezultira cjelokupnim poboljšanjem emocionalnog zdravlja.

Prema preporukama SZO-a, postoji određena količina tjelesne aktivnosti koju moraju provoditi osobe u svim dobnim skupinama kako bi ostvarili zdravstvenu dobrobit i zdravstveno blagostanje.

 

Djeca mlađa od godinu dana

– Sva djeca trebaju biti tjelesno aktivna nekoliko puta dnevno.

– Za djecu koja još nisu prohodala, ovo se odnosi na barem 30 minuta ležanja u položaju na trbuščiću, u sklopu igranja na podlozi, tijekom čitavog dana dok je dijete budno.

Djeca mlađa od 5 godina

– Sva mlađa djeca trebaju provesti barem 180 minuta dnevno u raznim oblicima tjelesne aktivnosti bilo kojeg intenziteta.

– Djeca u dobi 3-4 godine trebaju se baviti tjelesnom aktivnošću umjerenog do jačeg intenziteta najmanje 60 minuta na dan.

 

 

 

Djeca i mladi u dobi 5-17 godina

– Sva djeca i mladi trebaju biti tjelesno aktivni najmanje 60 minuta dnevno, baveći se vježbama umjerenog do pojačanog intenziteta.

– Navedene aktivnosti trebaju uključiti vježbe za jačanje mišića i kostiju, najmanje tri puta tjedno.

– Bavljenje tjelesnom aktivnošću više od 60 minuta svakog dana omogućuje dodatnu zdravstvenu dobrobit.

 

 

Odrasle osobe starije od 18 godina

– Sve odrasle osobe trebaju provesti najmanje 150 minuta u tjelesnoj aktivnosti umjerenog intenziteta tijekom tjedna, ili barem 75 minuta pojačane tjelesne aktivnosti kroz tjedan.

– Kako bi ostvarili dodatnu korist za zdravlje, odrasle osobe trebaju pojačati svoju tjelesnu aktivnost umjerenog tjelesnog intenziteta na 300 minuta tjedno, ili ekvivalentnu kombinaciju tjelesne aktivnosti umjerenog i jačeg intenziteta.

– Za razvoj i održavanje zdravlja mišića i kostiju, potrebno je uključiti aktivnosti za jačanje mišića koji obuhvaćaju najveću skupinu mišića i to 2 ili više puta tjedno.

– Nadalje, starije slabo pokretne osobe trebaju se baviti tjelesnom aktivnošću kako bi ojačali ravnotežu te sprječili padove i to 3 ili više puta tjedno.

 

 

Prevela i prilagodila: Katja Matešan, prof.

Služba za javno zdravstvo i promicanje zdravlja

 

Literatura:

 

https://www.who.int/news-room/campaigns/connecting-the-world-to-combat-coronavirus/healthyathome/healthyathome—physical-activity

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE