Zdravlje za sve

“Nada je jedina pčela koja pravi med bez cvijeća.”

Robert Green Ingersoll

Rješavanja zdravstvenih izazova današnjice, ali i sutrašnjice koja je već započela, zahtjeva dodatne napore i predanost cijelog svijeta kako bi se realizirali bolji ishodi. Svjetski dan zdravlja nije samo  proslava globalne i lokalne zajednice.  Obilježava se 7. travnja i skreće pozornost na određene zdravstvene teme koja zabrinjavaju ljude diljem svijeta jer su ujedno i javnozdravstveni prioritet. Ove godine se na taj dan obilježava  se i 75. godišnjica osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). To je prilika da se ponovno potvrdi predanost  na osnovna prava svih ljudi a to je  najviša moguća razina tjelesnog i mentalnog zdravlja. 

Bilo da vodite djecu na cijepljenje, razgovarate s učenicima o razornim učincima duhana, alkohola psihoaktivnih tvari  na zdravlje, organizirate mobilne punktove u zajednici ili sudjelujete u online razgovoru putem društvenih medija ili savjetovališta, mjerite nečistoću zraka, vode ili tla možete uvijek  sudjelovati i u svjetskim naporima da se stvori  zdraviji svijet! Iz niza akcijskih ciljeva na svjetskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini ističe se da se uspjeh treba  mjeriti kroz ostvarene dobrobiti za ljude ali i zdrav okoliš.

Pčele se smatraju najvažnijim živim bićima na planetu jer su jedina vrsta koja ne nosi nikakvu vrstu patogena – niti gljivice, ni viruse, ni bakterije. One jedino simboliziraju moć, sjaj i snagu jedne zajednice. Njihova prisutnost u prirodi smatra se dobrim znakom zbog svog značaja u bogatstvu prirode ali  i bogatstvu ljudskog zdravlja.

U nadi da se može obnoviti energija i motivacija sudionika u ovom zahtjevnom procesu  potreban je osobni profesionalni i društveni angažman te uključenje u aktivnosti zdravstvene zaštite koje vode  i jačanju zdravstvenih sustava u cjelini, javnozdravstvenim pristupom. Nezaobilazni u ovom procesu djelovanja   su i suradnici, kreatori politika koji su se obvezali ulagati u univerzalnu zdravstvenu zaštitu kako bi zdravlje za sve postala stvarnost!


Mirela Grbić, prof. stručna suradnica pri Službi za mentalno zdravlje, voditeljica Odsjeka za preventivne programe.

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE