Search

Zidovi nisu prepreke

Javnozdravstveni projekt: PRETEŽNO VEDRO aktivnosti ZIDOVI NISU PREPREKE predstavljen je široj i stručnoj javnosti 5.12.2019. u 11h u atriju Škole za dizajn grafiku i održivu gradnju.
Cilj projektnih aktivnosti: zaštita i unapređenje mentalnog zdravlja mladih u školskom okruženju.

Nositelj projekta Nastavni zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije-Služba za mentalno zdravlje u partnerstvu sa  Školom za dizajn grafiku i održivu gradnju nastavlja i ove godine kontinuiranu suradnju koja će završiti projektnim ishodom uređenja i oplemenjivanja školskog dvorišta. Specifični cilj projektnih aktivnosti je smanjenje vršnjačkog te drugih rizičnih i/ili neprimjerenih ponašanja mladih. Projektne aktivnosti su  mjesto susreta i druženja te dio programa Mjeseca borbe protiv ovisnosti u 2019.. navedene Službe u suradnji sa odgojno-obrazovnim institucijama.

Učenici Škole za dizajn i održivu gradnju u Splitu  pod mentorstvom svojih profesora u radionicama  izradom stabala koje simboliziraju godišnja doba na temu komunikacije, kroz asocijativni rad s učenicima tijekom praktične nastave ostvarili su zanimljive ideje.  Odlučili su se za prikaz komunikacije kroz  simbolične  načine kreativnog stvaralaštva različitim bojama, materijalima i dimenzija u kojima se nalaze osobne misli i asocijacije. Nošeni idejom voditeljice projekta Mirele Grbić stručne suradnice iz Službe za mentalno zdravlje, prof., da „zidovi nisu prepreke“ već poticaj za  prihvaćanja različitosti koja ujedno zahtjeva i toleranciju i promjenu u nama i oko nas.  Suradnja i  komunikacija nastala je slaganjem i preklapanjem ideja, koje sada više samo informacije već interakcija i suradnja više dionika  u kreativnom stvaralaštvu.

Kroz ishode projektnih aktivnosti  oplemenjeno  je i školsko dvorište, ali i potaknuto zajedništvo, komunikacija i suradnja vršnjaka kroz niz praktičnih aktivnosti kojima se promovira njihova struka i stručne kompetencije. Također  nastoji unaprijediti prihvatljive oblike  ponašanja te umanjiti vršnjačko nasilje ili druga rizična ponašanja. Školsko okruženje je  postalo mjesto druženja i susreta što je poznato oduvijek te potvrdilo poruku  da zajedništvom možemo daleko više.

 

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE