Javnozdravstvena akcija u povodu Svjetskog dana hipertenzije

Grad Solin i Centar DMO Solin u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo SDŽ organiziraju 17.5.2019. ( petak ) javnozdravstvenu akciju u povodu Svjetskog dana hipretenzije.
Dio je to Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“, podsegment  „Volonteri u parku“, čiji su nositelji Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo zdravstva i Županijski zavodi za javno zdravstvo.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Cilj projekta je potaknuti naše sugrađane na brigu o svom zdravlju kroz različite oblike javnozdravstvenih aktivnosti. Najvažniji i najučinkovitiji način brige o zdravlju je promicanje zdravih životnih navika i  prevencija bolesti.

Hipertenzija – povišeni krvni tlak je bolest sama za sebe ali i  jedan od najvažnijih čimbenika rizika za nastanak srčanog i moždanog udara. Te  bolesti  uzrok  su više od 50 %  smrti.

Hipertenzija ( visoki krvni tlak)  je bolest koja se, iako preventabilna,   kasno otkriva i neadekvatno liječi stoga se često  naziva „tihi ubojica“.

U početnoj fazi bolest se može kontrolirati najobičnijim higijensko-dijetetskim mjerama, od smanjenja unosa soli  i šećera , provođenja  redovite tjelesne  aktivnosti, prestanka pušenja i  kontrole stresa i sl.

Ukoliko pored svih tih mjera visoki tlak ne postigne željene vrijednosti potrebno je redovito uzimati lijekove prema uputi  liječnika.

Cilj i ove akcije „ Volontera u parku“- NP „ Živjeti zdravo“ je potaknuti naše sugrađane da brinu  o vlastitom zdravlju, da redovito vježbaju , da paze na prehranu i  obavljaju preventivne preglede  kako bi na vrijeme otkrili rizične čimbenike koji im ugrožavaju zdravlje   i poduzeli odgovarajuće mjere.

Kroz ovakve aktivnosti,  koji imaju multidisciplinarni timski pristup, potiče se i naše najmlađe da od najranijeg doba  usvajaju zdrave životne navike i razvijaju svijest o važnosti očuvanja zdravlja.

Stoga dođite 17.5.2019. ( petak) u 17:30 na Širinu.
Provjerite svoj krvni tlak i vježbajmo zajedno!

 

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE