Korona virus: zajedništvo i/ili usamljenost?

4. dio

Možemo li usamljenost pobijediti suosjećanjem?

Doživljeno zajedničko iskustvo dijeljenja osjećaja i proživljene situacije utječe i na  suosjećanje.  Suosjećanje je oblik povezanosti  koji nadilazi misao i jezik. Takav  oblik zajedništvaje moguć iako se na trenutak čini kao „recept za sreću koji stvara zajednicu pod svaku cijenu“. Kada osjećamo razumijevanje i brigu za nečiju patnju umanjujemo osjećaj usamljenosti.  U dijeljenju zajedničke zabrinutosti za osobe koje pate, mijenjamo i  svoje postupke prema njima. Pokazujemo bliskost i prihvaćanje prema onima koje pate ili boluju, umjesto odbacivanja, stigmatiziranja  i udaljavanja od njih. Trenutna svjetska ugroza korona virusom potiče mnoge  u zajedništvo darivanja i pomaganja  kako bi doprinijeli zaustavljanju pandemijena različite načine.

Do pravog suosjećanja može se doći jedino kada više ne hranimo ideju različitosti već istovjetnosti i zajedništva, kada svjesno počinjemo tražiti po čemu smo mi to isti kao  netko drugi? Pokušavamo svjesno ići u pravcu potpuno suprotnom od onog koji je prirodan našem egu, a to je da sebično tražimo po čemu se mi razlikujemo od drugih. Dakle, ako nam je teško razviti suosjećanje prema nekoj osobi, posvetimo potrebitoj osobi naše vrijeme i pažnju koliko je moguće u ovom trenutku. Nakon toga ( ako se to već prirodno nije desilo ), svjesno potražimo sve što nas približava toj osobi. 

Suosjećanje nas čini bićima zajednice. Prisjetimo se da je to duboko ukorijenjeno u nama iako su neke važne aktivnostiu zajednici ugasle stoga ih ponovno treba oživjeti  u vremenu koje je pred nama. Kada dajemo i primamo surađujemo, kada plešemo, pjevamo ili sviramo usklađujemo se a time potičemo suradnju. Sve navedene aktivnosti dio su kulture a one kulture koje ih nisu njegovale  i sačuvale nisu niti preživjele. Svi postupci koji nas zbližavaju djeluju protiv usamljenosti. Zato se treba pobrinuti da buduća društvena zbivanja otvore više prostora za „ primjereniju okolinu“ koja će biti okrenuta zajednici , a time i humanija.

 

Voditelj Službe za mentalno zdravlje

dr.sc. Željko Ključević, dr. med., specijalist psihijatrije

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE