Search

Proizvodnja mikrobioloških podloga i sterilizacija

VODITELJICA: Doc. dr.sc. Anita Rakić, dipl. inž.
KONTAKT: anita.rakic@nzjz-split.hr

Rad Odjela obuhvaća pripremu mikrobioloških podloga koje se koriste u Službi za kliničku mikrobiologiju za dijagnostiku infekcija mokraćnog sustava, tuberkuloze, spolnog sustava, kože i sluznica, dišnog sustava, probavnog sustava, parazitarnih i mikoloških infekcija. U navedenom Odjelu pripremaju se i mikrobiološke podloge koje se koriste u Službi za zdravstvenu ekologiju za ocjenjivanje zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opće uporabe, za praćenje, proučavanje i ocjenjivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće, kakvoće otpadnih, površinskih i voda za rekreaciju, kakvoće morske vode i praćenje stanja vodoopskrbe u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Na Odjelu je tijekom 2017. proizvedeno 9 538,96 litara podloga, a mjesečna dinamika prikazana je na slici.

Mjesečna dinamika proizvodnje podloga, 2017.g.
Količina mjesečno proizvedenih podloga u litrama za 2017. godinu

Odjel je osposobljen prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007, Opći zahtjevi za osposobljenost ispitnih i umjernih laboratorija (HAA), za Ispitivanje fizikalnih i mikrobioloških parametara hranjivih podloga kao podrška kvaliteti u postupku vlastite pripreme.

U proizvodnji mikrobioloških podloga primjenjuju se zahtjevi dobre proizvođačke prakse, te upute za pripremu, proizvodnju, skladištenje i ispitivanje mikrobioloških podloga u skladu sa zahtjevima  normi HRN EN 12322: 2008. i HRN EN ISO 11133:2014.

U radnim prostorijama Odjela obavlja se i sterilizacija svih instrumenata, materijala i pribora, a postupci se provodi sterilizacijskim postupcima pomoću suhog, vrućeg zraka i pomoću vruće vodene pare pod tlakom.

ZA SVE KONZULTACIJE I UPITE DOSTUPNI SMO VAM TELEFONOM 401 153 ILI MAILOM: anita.rakic@nzjz-split.hr

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Pregled privatnosti

Neophodni kolačići

Ovi kolačići omogućuju interakciju s uslugom ili internetskom lokacijom kako biste mogli pristupiti osnovnim značajkama za pružanje te usluge. Odnose se na zatraženu uslugu kao što je, npr. identifikator sesije trenutačnog posjeta. Ne spremaju informacije kojima se može identificirati korisnika.

Statistički kolačići

Ovi kolačići omogućuju prikupljanje podataka u agregiranom obliku bez identificiranja korisnika. Služe za praćenje ponašanja korisnika na internetskoj stranici u svrhu istraživanja tržišta i praćenja analitike. Navedeni uvidi omogućuju internetskoj stranici poboljšavanje sadržaja i razvijanje boljih značajki koje unaprjeđuju korisnički doživljaj.

Marketinški kolačići

Ovi kolačići omogućuju prikupljanje informacija o navikama i ponašanju korisnika na internetskoj stranici radi objavljivanja relevantnih oglasa za korisnika usklađenih s njegovim interesima. Također se mogu koristiti i za mjerenje učinkovitosti kampanja.